Europese verkiezingen: Nederlanders twijfelen nog massaal

Veertig procent van de Nederlanders twijfelt nog op wie ze gaat stemmen tijdens de Europese verkiezingen op 4 juni 2009. Dat blijkt uit onderzoek van het Center for Politics and Communication (CPC) van de Universiteit van Amsterdam.

‘De PVV, PvdA, SP, CDA en VVD staan op dit moment allemaal tussen 9 en 15 procent, maar met zo veel twijfel is het nog erg open’, zegt Claes de Vreese, hoogleraar politieke communicatie en directeur van het CPC. ‘De PVV kán de grootste partij worden als de kiezers worden gemobiliseerd, daar zal het resultaat van afhangen. Als de PVV inderdaad de grootste wordt, zou dat een unicum zijn. Dat is geen enkele nieuwkomer ooit eerder gelukt tijdens de Europese verkiezingen.’

33 procent van de ondervraagden zegt zeker te gaan stemmen, 25 procent overweegt het, 17 procent staat er nog neutraal tegenover, en 25 procent gaat zeker niet naar de stembus.

Vanaf volgende week is op de website van het Center for Politics and Communication http://www.polcomm.org dagelijks informatie te vinden over de Europese verkiezingen. Hierbij valt te denken aan peilingen, informatie over de mogelijke opkomst, de interesse van de kiezers voor de campagnes en hun oordeel daarover. In Nederland, Engeland, Denemarken en Duitsland worden dagelijkse peilingen uitgevoerd om de campagne te volgen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s